Η εταιρεία πιστωτικών καρτών ελπίζει να απλοποιήσει τις συναλλαγές και να περιορίσει τα λάθη των χρηστών μέσω ενός συστήματος πιστοποίησης ψευδωνύμων.
Η Mastercard έχει ξεκινήσει το πιλοτικό της πρόγραμμα πιστοποίησης κρυπτονομισμάτων P2P με στόχο την απλοποίηση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα και την εξάλειψη των λαθών για τους πελάτες. Η δοκιμή περιλαμβάνει συνεργάτες της Mastercard, όπως οι ανταλλακτήρια Bit2Me, Lirium, Mercado και τον πάροχο πορτοφολιών FoxBit.
Ο αντιπρόεδρος προϊόντων και μηχανικής για τη Λατινική Αμερική της Mastercard, Walter Pimenta, δήλωσε:
“Καθώς το ενδιαφέρον για την τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία συνεχίζει να αυξάνεται στη Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να παρέχουμε αξιόπιστες και επαληθεύσιμες αλληλεπιδράσεις στα δημόσια blockchain δίκτυα.”
Το σύστημα πιστοποίησης κρυπτονομισμάτων της Mastercard αναθέτει ευανάγνωστα «ψευδώνυμα» σε άτομα, τα οποία επαληθεύονται από τη Mastercard, ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται πλέον να βασίζονται στην αποστολή και επαλήθευση των μακριών σειρών αριθμών και γραμμάτων που χαρακτηρίζουν τις παραδοσιακές διευθύνσεις πορτοφολιών.
Επιπλέον, το πρόγραμμα πιστοποίησης κρυπτονομισμάτων προσπαθεί να μειώσει τις οικονομικές απώλειες προελέγχοντας τις συναλλαγές για να αποτρέψει τους χρήστες από την αποστολή ασυμβίβαστων κρυπτονομισμάτων στη διεύθυνση του παραλήπτη.
Το πρόβλημα του UX και UI
Τα κρυπτονομίσματα και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εδώ και καιρό υποφέρουν από πολύπλοκα περιβάλλοντα χρήστη που παρουσιάζουν τεχνικές προκλήσεις και μπορεί να είναι κάπως αποθαρρυντικά για τον νέο ή ανεκπαίδευτο χρήστη.
Οι πολύπλοκες διευθύνσεις, η τεχνική ορολογία και η προοπτική μόνιμης οικονομικής απώλειας λόγω αποστολής περιουσιακών στοιχείων σε λάθος αλυσίδα είναι αρκετά για να κρατήσουν τους χρήστες που είναι συνηθισμένοι σε εφαρμογές όπως το Venmo, το PayPal και τις διαδικτυακές τραπεζικές εφαρμογές μακριά από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Ο αναλυτής κρυπτονομισμάτων και influencer Miles Deutscher είχε επισημάνει το πρόβλημα πίσω στο 2022 και ισχυρίστηκε ότι αυτό εμπόδιζε την ευρεία υιοθέτηση.
Ανησυχίες σχετικά με την κεντρικοποίηση
Παρά την πρωτοβουλία της Mastercard να απλοποιήσει τη διαδικασία συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την κεντρικοποίηση. Το πρόγραμμα πιστοποίησης κρυπτονομισμάτων της πιστωτικής εταιρείας δεν είναι μια αποκεντρωμένη πρωτοβουλία και βασίζεται στη Mastercard ως μεσάζοντα για την επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη και τον έλεγχο της συναλλαγής για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια κεφαλαίων. Η πρόσθετη επαλήθευση γνώσης του πελάτη (Know Your Customer) και η αποθήκευση ευαίσθητων δεδομένων με τη Mastercard δημιουργούν επίσης ανησυχίες για τα άτομα που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια.
Η Mastercard έχει υπάρξει αντικείμενο πολλών υψηλού προφίλ παραβιάσεων δεδομένων που προκλήθηκαν από κακόβουλες επιθέσεις στους συνεργάτες επεξεργασίας πληρωμών και στους λιανικούς πελάτες της. Από το 2005, περισσότερα από 40 εκατομμύρια λογαριασμοί Mastercard έχουν εκτεθεί σε χάκερς και κακόβουλους παράγοντες που στοχοποιούν κεντρικά σημεία αδυναμίας στο εκτεταμένο δίκτυο επεξεργαστών πληρωμών, λιανικών πελατών και συνεργατών τεχνολογίας πληροφοριών της Mastercard.