Home » 5 πράγματα που μπορεί να σημαίνουν τα ETFs του Ethereum για τα altcoins
Posted in

5 πράγματα που μπορεί να σημαίνουν τα ETFs του Ethereum για τα altcoins

ethereum ETFs

Τι θα σημαίνουν τα ETFs του Ethereum για τα αγαπημένα σας altcoin; Κάποια θα ωφεληθούν σαφώς, ενώ άλλα — όπως το Solana — μπορεί να χάσουν.

Η τιμή του Ethereum εξέπληξε σχεδόν όλους μετά τα απροσδόκητα νέα ότι η διαδικασία αίτησης για spot Ether ETFs (exchange-traded funds) προχωρούσε. Οι περισσότεροι επενδυτές είχαν αποδεχθεί την πραγματικότητα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα απέρριπτε σχεδόν σίγουρα τις αιτήσεις.

Έτσι, όταν οι αναλυτές ETFs του Bloomberg ξαφνικά ανέβασαν τις πιθανότητες έγκρισης από 25% σε 75%, η τιμή του ETH παρουσίασε μια ημερήσια άνοδο που είχαμε καιρό να δούμε. Καθώς κυκλοφορούσαν οι φήμες, η τιμή του ETH ξεπέρασε πολλαπλά επίπεδα στήριξης, εκτινάσσοντας περίπου 20% για να ξεπεράσει τα $3.800. Αυτή η καλοδεχούμενη — αν και απροσδόκητη — άνοδος δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα διακυβεύματα με την έγκριση του spot ETH ETF.

Πράγματι, αυτό σημαίνει πολύ περισσότερα για την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) από την έγκριση των spot Bitcoin ETFs. Ενώ τα BTC ETFs καθιέρωσαν το Bitcoin ως θεσμικό περιουσιακό στοιχείο, ένα ETH ETF θα νομιμοποιήσει τα altcoins και θα τα ωθήσει στην επόμενη φάση της ανοδικής αγοράς. Εδώ είναι τι πιστεύω ότι θα συμβεί τώρα που η SEC έδωσε το πράσινο φως στις αιτήσεις για το ETH ETF σήμερα.

1. Ανοδική πορεία για τα Ethereum L2 και DeFi OG

Τα layer-2 του Ethereum, όπως τα Optimism και Arbitrum, θα ωφεληθούν σχεδόν σίγουρα μαζί με το ίδιο το Ethereum. Πράγματι, όταν η αγορά αναπήδησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αυτά τα tokens είδαν παρόμοιες κινήσεις τιμών με το ETH, καταγράφοντας υψηλές διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις τιμών. Τα rollups είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του συνολικού οικοσυστήματος του Ethereum και, ως εκ τούτου, συνδέονται άρρηκτα με την επιτυχία του. Οι DeFi OGs, όπως το Uniswap ή το Aave, επίσης αποτελούν μια στρατηγική επένδυση στο Ethereum λόγω των άμεσων δεσμών τους με την τεχνολογία EVM.

Αυτοί οι πρωτοπόροι του DeFi τα πήγαν πολύ καλά στην πρόσφατη άνοδο της αγοράς και πιθανόν θα συνεχίσουν να ωφελούνται μαζί με το Ethereum, απλά λόγω της νομιμότητας που προσφέρει μια έγκριση ETF στα έργα που βασίζονται σε αυτό το blockchain.

2. Τα έργα συμβατά με EVM θα τα πάνε καλά

Οποιαδήποτε έργα και blockchain συμβατά με EVM θα τα πάνε καλύτερα από κλειστά οικοσυστήματα. Αυτό θέτει έργα όπως το Avalanche και το Polygon σε καλύτερη θέση από, για παράδειγμα, το Algorand, που δεν είναι ακόμα συμβατό με EVM. Τώρα που έχουμε μια έγκριση spot ETH ETF, η συμβατότητα με EVM θα γίνει ένα πιο πιεστικό ζήτημα από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα οφείλεται εν μέρει στο ότι η έγκριση ETF παρέχει στο Ethereum κάποια μορφή ρυθμιστικής σαφήνειας και εν μέρει στο ότι θα δημιουργήσει απλώς θόρυβο γύρω από το δεύτερο μεγαλύτερο blockchain στον κόσμο.

3. Οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές και τα πρωτόκολλα δανεισμού θα κερδίσουν

Μέχρι τώρα, έχουμε δυσκολευτεί να δούμε την πολυπόθητη “ευρεία υιοθέτηση” της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης. Παραμένει μη ιδιαίτερα φιλική προς τον χρήστη, συχνά όχι πολύ ασφαλής, και οι ρυθμιστικές αρχές δεν την βλέπουν με καλό μάτι. Αλλά ένα ETH ETF θα αλλάξει όλα αυτά. Κάνει τις επενδύσεις στο DeFi απλούστερες και ασφαλέστερες, οπότε θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τον καθημερινό χρήστη να εισέρχεται σε αυτόν τον χώρο αναζητώντας υπερμεγέθεις αποδόσεις.

Τα έργα που προσφέρουν την πιο λειτουργική χρησιμότητα θα ωφεληθούν περισσότερο εάν συμβεί αυτό. Για παράδειγμα, θα ήταν καλά νέα για αποκεντρωμένες ανταλλαγές, όπως το SushiSwap ή το Balancer, καθώς και για πρωτόκολλα δανεισμού/δανεισμού, όπως το Aave και το Compound.

4. Τα L1s όπως το Solana μπορεί να χάσουν

Οι ανταγωνιστές του Ethereum — συμπεριλαμβανομένου του Solana — μπορεί να δυσκολευτούν να υπεραποδώσουν σε ένα περιβάλλον μετά το ETH ETF. Σίγουρα, έργα όπως το Solana πιθανόν θα φτάσουν σε νέα υψηλά σε αυτόν τον κύκλο, καθώς ένα spot ETH ETF δημιουργεί την πολυπόθητη σαφήνεια για αποκεντρωμένα blockchains.

Ωστόσο, με τις εγκρίσεις ETF του ETH, το Ethereum γίνεται το κορυφαίο blockchain στο DeFi. Οποιοσδήποτε ανταγωνιστής έχει προηγουμένως χαρακτηριστεί ως “Ethereum killer” πιθανόν θα μείνει πίσω.

5. Καλές ειδήσεις για zk-rollups και RWA tokens

Το Ethereum έχει υπάρξει η βάση για νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως τα zero-knowledge proofs, που τροφοδοτούν πολλά Ethereum L2s, και οι πειραματισμοί με την tokenization πραγματικών περιουσιακών στοιχείων (RWA).

Στην πραγματικότητα, το tokenized Treasury fund της BlackRock, BUIDL, είναι χτισμένο στο Ethereum. Μετά την έγκριση ενός ETF, θα μπορούσαμε να δούμε πολλά περισσότερα έργα να χτίζουν στο Ethereum. Κάποια μπορεί ακόμη και να μετακινηθούν από L1s σε Ethereum rollups, βλέποντας αυτό ως μια πιο κερδοφόρα κατεύθυνση ανάπτυξης — όπως το Celo, το οποίο πρόσφατα αποφάσισε να μεταβεί στο Ethereum χρησιμοποιώντας το OP Stack.

Με όλη αυτή την ανάπτυξη, θα μπορούσαμε να δούμε ένα κύμα νέων εκδόσεων token. Ένας αυξανόμενος αριθμός altcoins θα σήμαινε φυσικά αύξηση στο DeFi TVL, αλλά αυτό συνοδεύεται από μια επιφύλαξη. Περισσότερες ευκαιρίες συχνά σημαίνουν περισσότερους κινδύνους, και πουθενά δεν είναι αυτό πιο εμφανές από ό,τι στο χώρο του DeFi. Οπότε θα μπορούσαμε επίσης να δούμε περισσότερες απάτες, rug pulls και τελικά μεγαλύτερες απώλειες. Για τους επενδυτές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βελτιώσουν το παιχνίδι ασφαλείας τους και να βεβαιωθούν ότι κάνουν τη δική τους έρευνα πριν επενδύσουν σε οποιοδήποτε έργο, ανεξάρτητα από το πόσο συναρπαστικό και καινοτόμο μπορεί να ακούγεται. Όχι μόνο αυτό, οι επενδυτές πρέπει επίσης να αποφύγουν να παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό και τη δυναμική όταν η αγορά ανακάμπτει.

Η παλιά παροιμία — αγόρασε τη φήμη, πούλησε το γεγονός — ισχύει στην κρυπτογράφηση, όπως και στις παραδοσιακές αγορές. Δεδομένης της ανόδου που είδαμε στο ETH όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες γύρω από την έγκριση του ETF, αναμένουμε πλήρως να δούμε μια πώληση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Αυτή η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα είναι φυσιολογική και καλοδεχούμενη για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία της αγοράς. Αλλά ένας συνετός επενδυτής θα αποφύγει να λάβει αποφάσεις εμπορίας βασισμένες στον φόβο απώλειας (FOMO) και θα περιμένει την υποχώρηση για να κάνει τις επόμενες κινήσεις του.

crypto news, crypto νέα, crypto news greece, newsletter, κρυπτονομίσματα

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *