Home » Διαλείπουσα Ανάπτυξη στην Αγορά των Stablecoins Παρά τη Συνολική Άνοδο
Posted in

Διαλείπουσα Ανάπτυξη στην Αγορά των Stablecoins Παρά τη Συνολική Άνοδο

Διαλείπουσα Ανάπτυξη στην Αγορά των Stablecoins Παρά τη Συνολική Άνοδο

Από την αρχή του έτους, ο τομέας των stablecoins στο χώρο των κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, πλησιάζοντας ξανά τα επίπεδα του Απριλίου 2022.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως με την εισαγωγή του PayPal (PYUSD), σημειώθηκε μια εντυπωσιακή αύξηση στην κυκλοφορία του μέσα στο blockchain της Solana. Ωστόσο, αν συγκρίνουμε την εξέλιξη του τομέα των stablecoins με την ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων, παρατηρούμε ότι η πρόοδος είναι στην πραγματικότητα μόνο σχετική.

Ας δούμε τα πάντα αναλυτικά παρακάτω.

Αύξηση στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς των stablecoins

Η αγορά κρυπτονομισμάτων για τα stablecoins, ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ, έχει δείξει αξιοσημείωτη ανάπτυξη από τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας μια σημαντική αύξηση στην “συνολική προσφορά”.

Μέσα σε μόλις 8 μήνες, ο τομέας αυτός είδε την κεφαλαιοποίησή του να αυξάνεται κατά 38,68 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το “μπουμ” έχει επαναφέρει συνολικά τα stablecoins από την πτώση του 2023, φέρνοντας την αξία τους κοντά στην κορυφή του Απριλίου 2022. Αυτή τη στιγμή, η κεφαλαιοποίηση τους ανέρχεται σε περίπου 174 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ περισσότερων από 19 ειδών “σταθερών” κρυπτονομισμάτων σε πλήθος blockchain δικτύων.

Ηγέτης στην ανάπτυξη των stablecoins είναι το Tether (USDT), το οποίο έχει αυξηθεί κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο. Μόνο τις τελευταίες 50 ημέρες, η κεφαλαιοποίηση του έχει αυξηθεί κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια, φέρνοντας την κυριαρχία του στο 69,53% (δεδομένα από το DefiLlama). Παράλληλα, και άλλα κρυπτονομίσματα έχουν δει παρόμοιες αυξήσεις σε κυκλοφορία, όπως το USD Coin (USDC) που έχει αυξηθεί κατά 3,3% σε 30 ημέρες.

Αξίζει να τονιστεί πως η εισαγωγή του κανονισμού MiCa στην Ευρώπη από τον Ιούλιο επέτρεψε στο USDC να εδραιωθεί ως το πιο συμμορφωμένο stablecoin στην Ένωση, ξεπερνώντας ακόμα και την εξέλιξη του USDT. Τον τελευταίο μήνα, ακόμα και μικρότερα stablecoins όπως το ALUSD της Alchemix και το GHO της Aave έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες αυξήσεις. Το First Digital Dollar (FDUSD) έχει απολαύσει μια αύξηση κατά 17,2%.

Στο μεταξύ, το DAI της Makerdao έχει υποχωρήσει κατά 1%, ενώ το USDE της Ethena δείχνει μια πτωτική τάση διψήφιου ποσοστού λόγω της μείωσης των κινήτρων για staking.

Οι επιτυχίες του stablecoin της PayPal (PYUSD) στο blockchain της Solana

Στο μέσο της ανάπτυξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων για τα stablecoins, το PYUSD της PayPal καταγράφει αναμφίβολα την μεγαλύτερη απόδοση σε ποσοστιαία βάση. Από τις 26 Ιουνίου, η κεφαλαιοποίησή του έχει αυξηθεί κατά 569 εκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας την κυκλοφορία του κατά περίπου 200%.

Μόνο τις τελευταίες 20 ημέρες, σημείωσε αύξηση κεφαλαίου κατά 256 εκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας την επιτυχία του στο blockchain της Solana. Η εκτίμησή του σε αυτή την αλυσίδα λειτουργεί ως καταλύτης και για άλλα stablecoins, τα οποία μαζί έχουν αυξήσει την αξία τους κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα μέσα Ιουλίου.

Ακόμα και τώρα, το PYUSD έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Solana παρά στο Ethereum, που θεωρείται η καλύτερη blockchain για την έκδοση και διαχείριση των stablecoins. Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, η κεφαλαιοποίηση του ανέρχεται στα 843,92 εκατομμύρια δολάρια, καθιερώνοντας το ως το έκτο καλύτερο stablecoin με σύνδεση στο δολάριο στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Μπροστά του βρίσκονται μόνο τα USDT, USDC, DAI, USDe, και FDUSD. Κλείνοντας την πρώτη δεκάδα βρίσκουμε τα USDD, BUIDL, TUSD, και FRAX.

Η κυριαρχία των stablecoins σε πτώση σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων

Η συνολική ανάπτυξη της αγοράς των stablecoins δεν ακολουθεί τον ρυθμό των επιδόσεων της ευρύτερης αγοράς κρυπτονομισμάτων, η οποία παρουσιάζει πολύ πιο θετικούς αριθμούς.

Αν πάρουμε ως σημείο αναφοράς τον Νοέμβριο του 2022 (κατώτατο σημείο της αγοράς με την κατάρρευση της FTX), παρατηρούμε ότι η κυριαρχία τους μειώνεται. Από εκείνη τη στιγμή, ο τομέας των stablecoins έχει αυξηθεί σε κεφαλαιοποίηση μόλις κατά 15%, ενώ η “Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς” είναι περίπου στο +167%.

Αυτό δείχνει πώς ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου στην αγορά κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα κατά το 2023, έχει μετακινηθεί σε νομίσματα με ασταθή αξία. Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων που είχαν ρευστοποιήσει κατά την προηγούμενη ανοδική αγορά του 2021, συσσωρεύοντας stablecoins, έπειτα έριξαν τους πόρους τους σε BTC και altcoins κατά το προηγούμενο έτος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πώς από τον Νοέμβριο του 2022, η κυριαρχία του USDT σε σχέση με τα 10 κορυφαία κρυπτονομίσματα στην αγορά έχει μειωθεί, από το 6,56% στο 5,39%. Ταυτόχρονα, πέρασε και από μια χρυσή φάση, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίησή του κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό υπογραμμίζει πώς ο τομέας, παρόλο που προχωράει ονομαστικά, χάνει την ελκυστικότητά του έναντι μιας ευρύτερης αγοράς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα stablecoins δεν είναι πλέον μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία για χρηματοοικονομικές λειτουργίες στα κρυπτονομίσματα, αλλά απλώς ότι το κεφάλαιο ρέει σε άλλες εναλλακτικές.

Ένα πολύ ενδιαφέρον on-chain δεδομένο

Αναφορικά με τη σχετική ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων για τα stablecoins, αναφέρουμε ένα πολύ ενδιαφέρον on-chain δεδομένο από την εταιρεία ανάλυσης CryptoQuant. Παρατηρώντας τη μέτρηση του “Exchange Netflow” που σχετίζεται με τα stablecoins του οικοσυστήματος Ethereum (ERC-20), παρατηρούμε ένα στοιχείο που ξεχωρίζει.

Ας ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι συνήθως οι εισροές stablecoins στα ανταλλακτήρια αντικατοπτρίζουν ευκαιρίες ανοδικών αγορών, ενώ οι εκροές είναι αποτέλεσμα αποκόμισης κερδών. Οι τελευταίες σημαντικές εκροές σημειώθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2024, ξεπερνώντας ακόμη και τα ποσά που αποσύρθηκαν από τους χρήστες κατά την κατάρρευση της FTX. Αυτό συμπίπτει με το ανώτατο σημείο της αγοράς κρυπτονομισμάτων για φέτος, με το Bitcoin να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό στα 74,000 δολάρια.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι κατά την τελευταία πτώση τιμών δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές εκροές! Αν και το ποσό κεφαλαίου που εξαφανίστηκε από την κερδοσκοπία της αγοράς κρυπτονομισμάτων ήταν σημαντικά υψηλό, δεν υπήρξαν σημαντικές αποσύρσεις stablecoins από τα ανταλλακτήρια. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι οι μεγάλοι παίκτες διατηρούν stablecoins σε κεντρικά ανταλλακτήρια, περιμένοντας να κάνουν περαιτέρω αγορές.

Συμπέρασμα

Η αγορά των stablecoins στο χώρο των κρυπτονομισμάτων δείχνει να αναπτύσσεται, αλλά με αργό και διαλείποντα ρυθμό σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων. Παρά την αύξηση της κεφαλαιοποίησής τους, η κυριαρχία τους μειώνεται καθώς οι επενδυτές προτιμούν να ρίχνουν το κεφάλαιό τους σε κρυπτονομίσματα με ασταθή αξία. Αυτό δείχνει ότι, αν και τα stablecoins παραμένουν σημαντικά για χρηματοοικονομικές λειτουργίες, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται όλο και περισσότερο σε άλλες επενδυτικές ευκαιρίες μέσα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

crypto news, crypto νέα, crypto news greece, newsletter, κρυπτονομίσματα

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *