Home » Εξόρυξη Bitcoin: Οι μεγάλοι ανθρακωρύχοι αποτελούν απειλή
Posted in

Εξόρυξη Bitcoin: Οι μεγάλοι ανθρακωρύχοι αποτελούν απειλή

bitcoin mining

Από τον Μάιο, η AntPool και η Foundry USA ελέγχουν πάνω από το 50% του hash rate του Bitcoin. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τους χρήστες του Bitcoin στο εγγύς μέλλον.Η εξόρυξη Bitcoin βρίσκεται πλέον στα χέρια των λίγων. Γνωστές δεξαμενές εξόρυξης έχουν καταλάβει συντριπτική εξουσία, κάτι που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το πρώτο ψηφιακό νόμισμα του κόσμου. Είναι το λογικό αποτέλεσμα ενός σχεδιαστικού ελαττώματος από τον Satoshi Nakamoto.

Δυστυχώς, η εξόρυξη Bitcoin πάντα τείνει προς την κεντροποίηση. Οι εξορύκτες Bitcoin μπορούσαν κάποτε να εξορύξουν μπλοκ με CPUs σε προσωπικούς υπολογιστές λόγω λιγότερων εξορυκτών και, συνεπώς, χαμηλότερου συνολικού hash rate. Αυτό εξελίχθηκε σε GPUs γύρω στο 2010 και σε εξειδικευμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα (ASICs) το 2012. Τα ASICs οδήγησαν τελικά σε μεγάλες εταιρείες εξόρυξης που γέμισαν αποθήκες με εκατοντάδες ή χιλιάδες συσκευές.

Οι εξορύκτες που ελέγχουν μεγαλύτερο ποσοστό του δικτύου hash rate του Bitcoin είναι πιο πιθανό να εξορύξουν μπλοκ και να συλλέξουν την ανταμοιβή μπλοκ του Bitcoin — το χρηματοοικονομικό κίνητρο για την επιβεβαίωση και προσθήκη συναλλαγών στο blockchain του Bitcoin. Γι’ αυτό οι μικροί εξορύκτες συχνά εντάσσονται σε μια δεξαμενή εξόρυξης μαζί με άλλους που τρέχουν τα δικά τους ASICs. Αυτοί οι εξορύκτες κερδίζουν αναλογικά με την ποσότητα υπολογιστικής ισχύος που συνεισφέρουν στο δίκτυο της δεξαμενής εξόρυξης.

Οι δεξαμενές εξόρυξης αποτελούν κεντροποιητική επιρροή στο δίκτυο του Bitcoin. Οι μεγάλες δεξαμενές εξόρυξης ωφελούνται από οικονομίες κλίμακας. Γενικά, οι μεγαλύτερες δεξαμενές έχουν πιο αποδοτικές λειτουργίες. Ακόμα πιο ανησυχητικό, μια δεξαμενή εξόρυξης που ελέγχει πάνω από το 50% του δικτύου hash rate του Bitcoin θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επίθεση 51% στο δίκτυο.

bitcoin miners
Source: HashrateIndex.com

Παρόλα αυτά, οι δεξαμενές εξόρυξης έχουν κυριαρχήσει στη βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin. Οι μικροί και μεσαίοι εξορύκτες δανείζουν την ισχύ τους σε μια δεξαμενή για να ελαχιστοποιήσουν τα κόστη και να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα.

Με τα χρόνια, οι δεξαμενές εξόρυξης Bitcoin έχουν γίνει πιο κεντρικές και επιρρεπείς στη λογοκρισία. Για παράδειγμα, οι δύο κορυφαίες δεξαμενές εξόρυξης, AntPool και Foundry USA, απαιτούν από τους εξορύκτες να περάσουν από πρωτόκολλα KYC (Know Your Customer).

Αυτές οι δύο δεξαμενές ελέγχουν σχεδόν το 50% της υπολογιστικής ισχύος του δικτύου τον Φεβρουάριο, αλλά είχαν αυξήσει το μερίδιό τους στο 56,4% από τον Μάιο. Αυτό τους δίνει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να λογοκρίνουν συναλλαγές — αρνούμενοι να τις επιβεβαιώσουν — στα μπλοκ που εξορύσσουν.

crypto news, crypto νέα, crypto news greece, newsletter, κρυπτονομίσματα

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *