Η Τεχεράνη αντιδρά στην πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που είχε πολιτικά κίνητρα, περιορίζοντας τις ώρες λειτουργίας των πλατφορμών κρυπτονομισμάτων.
Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν φέρεται να έχει επιβάλει αυστηρές ώρες λειτουργίας στα εγχώρια ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, μετά από ένα hack ύψους $100 εκατομμυρίων στην πλατφόρμα Nobitex από μια φιλοϊσραηλινή ομάδα hackers.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται η Chainalysis σε ανάρτησή της την Τετάρτη, τα εγχώρια ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στο Ιράν περιορίζονται πλέον σε ώρες λειτουργίας μεταξύ 10 π.μ. και 8 μ.μ.
Ο Andrew Fierman, επικεφαλής πληροφοριών εθνικής ασφάλειας της Chainalysis, δήλωσε στο Cointelegraph ότι η “απαγόρευση κυκλοφορίας” αποτελεί πιθανή προσπάθεια να παραμείνουν ενήμεροι για τυχόν περαιτέρω επιθέσεις, καθώς “τα περιστατικά είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν εάν δεν συμβαίνουν μέσα στη νύχτα”. Η Nobitex δέχτηκε επίθεση το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο.
«Δεύτερον, ενώ ο λαός του Ιράν χρησιμοποιεί τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για να διευκολύνει διασυνοριακές συναλλαγές, το ιρανικό καθεστώς ενδέχεται να θέλει να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στις συναλλαγές των πολιτών του», πρόσθεσε ο Fierman. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλών γεωπολιτικών εντάσεων και πιθανής φυγής κεφαλαίων από το Ιράν».
Η κεντρική τράπεζα του Ιράν έχει επιβάλει περιορισμούς στα ανταλλακτήρια και στο παρελθόν. Τον Δεκέμβριο, διέταξε προσωρινό κλείσιμο όλων των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων για να αποτρέψει την ανταλλαγή και την περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, του Ριάλ.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε πολλαπλά πλήγματα εντός του Ιράν στις 13 Ιουνίου. Οι δύο χώρες ανταλλάσσουν χτυπήματα από τότε.
Οι hackers της Nobitex “έκαψαν” τα κλεμμένα crypto
Η Nobitex υπέστη εκμετάλλευση για τουλάχιστον $100 εκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία, με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, καλύπτοντας ένα φάσμα κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων Bitcoin, Ether, Dogecoin, XRP και Solana.
Η φιλοϊσραηλινή ομάδα hackers Gonjeshke Darande ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αφού φέρεται να διείσδυσε στα εσωτερικά συστήματα της Nobitex και άδειασε τα hot wallets της.
Η ομάδα της Chainalysis δήλωσε στην έκθεσή της ότι οι πορτοφολια που ελέγχονταν από τους επιτιθέμενους φαίνεται να ήταν “burner addresses” (διευθύνσεις καύσης) που στερούνταν πρόσβασης σε ιδιωτικό κλειδί, «καθιστώντας τα μη ανακτήσιμα».
«Ενώ οι επιθέσεις ιστορικά γίνονταν σχεδόν πάντα για οικονομικό όφελος, αυτό το γεγονός ξεχωρίζει δεδομένου ότι η πρόθεση φαίνεται να ήταν πολιτικά υποκινούμενη, με σκοπό την αφαίρεση κεφαλαίων από το καθεστώς», δήλωσε ο Fierman.
Το “κάψιμο” των tokens σημαίνει ότι αφαιρούνται οριστικά από την κυκλοφορία. Γενικά, αυτό επιτυγχάνεται με την αποστολή τους σε μια μη προσβάσιμη διεύθυνση πορτοφολιού.
Τι σημαίνει το “κάψιμο” κρυπτονομισμάτων;
Το “κάψιμο” κρυπτονομισμάτων (token burning) είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα συγκεκριμένο ποσό νομισμάτων αφαιρείται οριστικά από την κυκλοφορία. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με την αποστολή τους σε μια διεύθυνση πορτοφολιού που είναι μη προσβάσιμη, καθιστώντας τα ανεπανόρθωτα. Ο σκοπός μπορεί να είναι η μείωση της συνολικής προσφοράς για να αυξηθεί η αξία των εναπομεινάντων νομισμάτων ή, όπως σε αυτή την περίπτωση, μια συμβολική πολιτική κίνηση.
Η Nobitex δηλώνει ότι η κατάσταση είναι “υπό έλεγχο”
Μετά το hack, η Nobitex διέκοψε όλη την εξωτερική πρόσβαση στους διακομιστές της, όπως ανακοίνωσε η ομάδα επικοινωνίας σε δήλωση στο X την Τετάρτη.
«Ως μέρος της συνεχιζόμενης αντίδρασης της Nobitex στο πρόσφατο περιστατικό ασφαλείας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους χρήστες μας ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο», ανέφεραν.
Προς το παρόν, η πρόσβαση των χρηστών παραμένει μη διαθέσιμη, αλλά το ανταλλακτήριο δήλωσε ότι το Nobitex Reserve Fund θα καλύψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που χάθηκαν στο hack.
Σύνοψη:
Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν επέβαλε νέους περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας των εγχώριων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων (10 π.μ. – 8 μ.μ.) μετά από μια κυβερνοεπίθεση ύψους $100 εκατομμυρίων στο Nobitex. Η επίθεση, που αποδίδεται σε φιλοϊσραηλινή ομάδα hackers, τη Gonjeshke Darande, είχε πολιτικά κίνητρα, καθώς τα κλεμμένα κεφάλαια “κάηκαν” (καταστράφηκαν) αντί να χρησιμοποιηθούν για οικονομικό όφελος. Η κίνηση αυτή του Ιράν θεωρείται ως προσπάθεια να ενισχύσει τον έλεγχο των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, ειδικά σε περιόδους αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων με το Ισραήλ και ενδεχόμενη φυγή κεφαλαίων. Η Nobitex διαβεβαίωσε τους χρήστες της ότι τα χαμένα κεφάλαια θα καλυφθούν από το αποθεματικό της.