Home » Ρεκόρ Κλοπής Κρυπτονομισμάτων: Πάνω από $1 Δισεκατομμύριο Κλάπηκε το 2024
Posted in

Ρεκόρ Κλοπής Κρυπτονομισμάτων: Πάνω από $1 Δισεκατομμύριο Κλάπηκε το 2024

Ρεκόρ Κλοπής Κρυπτονομισμάτων: Πάνω από $1 Δισεκατομμύριο Κλάπηκε το 2024

Οι απώλειες από χακαρίσματα και παραβιάσεις έχουν ξεπεράσει τα $1.19 δισεκατομμύρια για το έτος 2024, με πιο συγκεκριμένα $269.4 εκατομμύρια να χάνονται μόνο τον μήνα Ιούλιο. Τα κύρια θύματα του Ιουλίου ήταν οι κεντρικές ανταλλακτήρια, με την WazirX να αποτελεί το κύριο θύμα χακαρίσματος χάνοντας $235 εκατομμύρια. Οι απάτες σε DeFi πλατφόρμες παραμένουν λιγότερο προβληματικές από τις CeFi απώλειες, με τις πλατφόρμες Ethereum και BNB Chain να είναι τα πιο κοινά θύματα.

Έτος Κυβερνοεπιθέσεων

Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει υποστεί σχεδόν αδιανόητες απώλειες το 2024, με περισσότερα από $1.19 δισεκατομμύρια να χάνονται μέσω 149 χακαρισμάτων και απατών, σύμφωνα με νέα έκθεση της Immunefi. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 16.3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, όπου οι απώλειες ανέρχονταν σε $1.02 δισεκατομμύρια.

Καταστροφή του Ιουλίου

Ο Ιούλιος αποδείχτηκε ένας από τους πιο καταστροφικούς μήνες, με απώλειες $269.4 εκατομμυρίων από 14 περιστατικά. Αυτό το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 90% σε σχέση με τον Ιούνιο και σηματοδοτεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια του 2024, εξαιρουμένου του Μαΐου που κατέγραψε απώλειες $358 εκατομμυρίων.

Η μεγαλύτερη επίθεση ήταν τα $235 εκατομμύρια που κλάπηκαν από ένα κεντρικό ινδικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, την WazirX, με υποψίες ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται χάκερς από τη Βόρεια Κορέα. Αυτές οι απώλειες συγκεντρώθηκαν κυρίως σε αυτό το περιστατικό, συνεισφέροντας το 87% όλων των απωλειών που καταγράφηκαν τον Ιούλιο.

Κεντρική έναντι Αποκεντρωμένης Οικονομίας

Αναμφίβολα, τα CeFi έργα επηρεάστηκαν περισσότερο, με $636 εκατομμύρια (53.4%) να χάνονται σε μόνο έξι επιθέσεις. Αντίθετα, οι πλατφόρμες αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) κατέγραψαν απώλειες $554 εκατομμυρίων (46.6%) από 143 περιστατικά απώλειας. Βάσει της απόδοσης του Ιουλίου, οι χακαρίσματα ήταν υπεύθυνα για το 98% των αναφερόμενων απωλειών των $266.4 εκατομμυρίων και μόνο $3 εκατομμύρια δημιουργήθηκαν από απάτες, σκάνδαλα και rug pulls.

Ευπάθειες Δικτύου

Το Ethereum και το BNB Chain παραμένουν οι πιο δημοφιλείς στόχοι των χάκερς, αντιπροσωπεύοντας το 71.4% των συνολικών απωλειών on-chain το 2024. Το Ethereum υπέστη 7 επιθέσεις, που σημαίνει ότι το 50% όλων των επιθέσεων στόχευσαν το συγκεκριμένο δίκτυο· το BNB Chain έγινε δεύτερο στη λίστα με τρεις επιθέσεις που ανέρχονται στο 21.4%. Το Scroll Network αναγνώρισε ένα περιστατικό, ενώ το Base Network είχε επίσης μία παραβίαση συμβολαίου.

Οι Επιδράσεις και η Ανταπόκριση

Οι συνέπειες αυτών των περιπτώσεων ήταν σοβαρές, ιδιαίτερα για την WazirX, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Μία από τις πιο συζητημένες ιδέες που προτάθηκαν από το ανταλλακτήριο, το λεγόμενο σχέδιο ανάκτησης “κοινωνικοποιημένων απωλειών”, είναι μια ιδέα για να διανεμηθεί το οικονομικό αποτέλεσμα μεταξύ όλων των χρηστών και έχει αντιμετωπιστεί με κριτική από τους εκπροσώπους.

Παρόλα αυτά, η WazirX έχει κάνει τα πάντα για να ανακτήσει τα κλαπέντα κεφάλαια και ο χρόνος θα δείξει αν θα είναι επιτυχημένη στις προσπάθειές της.

Συμπερασματικά

Το 2024 υπήρξε ένα καταστροφικό έτος για την αγορά κρυπτονομισμάτων, με πρωτοφανείς απώλειες που οφείλονται σε κυβερνοεπιθέσεις και απάτες. Οι επιθέσεις εστιάστηκαν κυρίως σε κεντρικά ανταλλακτήρια, με τα DeFi πλατφόρμες να παραμένουν επίσης σημαντικός στόχος. Οι πλατφόρμες Ethereum και BNB Chain αποδείχθηκαν οι πιο ευάλωτες. Παρόλο που οι επιπτώσεις ήταν σοβαρές, οι προσπάθειες για ανάκτηση των κλαπέντων κεφαλαίων συνεχίζονται, και το μέλλον θα δείξει πώς η αγορά θα προσαρμοστεί και θα αντιδράσει στις νέες προκλήσεις.

crypto news, crypto νέα, crypto news greece, newsletter, κρυπτονομίσματα

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *