Η Βενεζουέλα απαγορεύει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων για την προστασία του ηλεκτρικού δικτύου.
Αυτή η κίνηση ακολουθεί μια πρόσφατη επιχείρηση καταστολής που περιλάμβανε την κατάσχεση 2.000 συσκευών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ως μέρος μιας πρωτοβουλίας κατά της διαφθοράς.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προστέθηκε στη λίστα των χωρών που αντιτίθενται στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων λόγω των μεγάλων ενεργειακών απαιτήσεών της.
Σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο, το Υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βενεζουέλας αποκάλυψε σχέδια για την αποσύνδεση των εγκαταστάσεων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων από το εθνικό δίκτυο. Η κίνηση στοχεύει στη ρύθμιση της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας και στη διασφάλιση μιας σταθερής παροχής ρεύματος για τον πληθυσμό.
Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), η Εθνική Ένωση Κρυπτονομισμάτων της Βενεζουέλας δήλωσε ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων απαγορεύεται στη Βενεζουέλα.
Αυτή η κίνηση ακολουθεί μια πρόσφατη επιχείρηση καταστολής που περιλάμβανε την κατάσχεση 2.000 συσκευών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην πόλη Μαρακάι ως μέρος μιας πρωτοβουλίας κατά της διαφθοράς.
Το υπουργείο τόνισε την ανάγκη παροχής αποδοτικής και αξιόπιστης ηλεκτρικής υπηρεσίας σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα, εξαλείφοντας την πίεση που προκαλούν αυτές οι εγκαταστάσεις με τις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους, αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της εθνικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι αναξιόπιστη την τελευταία δεκαετία.
Η χώρα έχει βιώσει επανειλημμένες διακοπές ρεύματος, ιδιαίτερα από το 2019, οι οποίες έχουν επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα.
Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχει μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις. Σε απάντηση, ορισμένες χώρες όπως η Κίνα και το Καζακστάν έχουν εφαρμόσει αυστηρούς κανονισμούς ή πλήρεις απαγορεύσεις της πρακτικής.
Η κίνηση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας κατά της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αναφέρεται ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας κατά της διαφθοράς, η οποία έχει οδηγήσει στη σύλληψη αρκετών κορυφαίων αξιωματούχων. Ο Χοσελίτ Ραμίρεζ, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Κρυπτονομισμάτων, είναι κεντρική φιγούρα στις κατηγορίες διαφθοράς.
Ο Ραφαέλ Λακάβα, κυβερνήτης της πολιτείας Καραμπόμπο, φέρεται να έχει επισημάνει τη σημασία της δημόσιας συνεργασίας στον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων εξόρυξης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να αναφέρουν οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη ενέργεια της Βενεζουέλας κατά των δραστηριοτήτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Τον Μάρτιο του 2023, ο προμηθευτής ενέργειας της Βενεζουέλας έκλεισε εγκαταστάσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά που αφορούσαν την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ουίλιαμ Σαάμπ, δήλωσε τότε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φέρονται να διηύθυναν παράλληλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις με τη βοήθεια της εθνικής υπηρεσίας κρυπτονομισμάτων.